Een lekbak helpt je bij het veilig en hygiënisch opvangen van vocht, vuil of milieuverontreinigende stoffen. Producten die vloeistoffen kunnen verliezen en daarmee hun omgeving vervuilen, worden uit voorzorg op lekbakken geplaatst. Bij sommige toepassingen, zoals met chemicaliën, is het gebruik van een lekbak zelfs verplicht. De keuze in lekbakken en opvangbakken is groot. Ze zijn leverbaar in verschillende formaten, vormen en materialen. Veel gestelde vragen over lekbakken vind je in dit artikel. Voor meer informatie bekijk je ook onze een handige checklist voor de aanschaf van een lekbak.
Een lekbak is een vloeistofdichte bak, waarin het uitvloeisel van een lekkage opgevangen kan worden. Zo wordt voorkomen dat vocht, vuil of gevaarlijke stoffen die uit een verpakking druipen in aanraking komen met de grond. Lekbakken worden geplaatst onder uiteenlopende goederen; van verfblikken, accu’s en bestrijdingsmiddelen tot vaatwaskorven met vuil glaswerk. Lekbakken zijn daarom leverbaar in verschillende materialen, zoals rvs, staal en kunststof, en ook in verschillende formaten en vormen. Belangrijk is dat het materiaal van de lekbak bestand is tegen de vloeistoffen die er in worden opgevangen.
Lekbakken en opvangbakken zijn ook leverbaar met een rooster. Een opvangbak met rooster zorgt ervoor dat de producten altijd droog staan, ook als er vloeistof is weggelopen uit de verpakking in de lekbak. Met een rooster in een opvangbak wordt bijvoorbeeld voorkomen dat olievaten in een laagje olie blijven staan.
In veel sectoren zoals de horeca en in de levensmiddelenindustrie wordt een lekbak vooral vanuit een hygiënisch oogpunt ingezet. In omgevingen waarin gewerkt wordt met chemische en gevaarlijke stoffen is het gebruik van een lekbak bij wet verplicht. Werk je met bodembedreigende stoffen zoals olie of accu’s met accuzuur, dan moeten deze producten op lekbakken geplaatst worden. Dat geldt ook voor de voorraden. Wanneer je de verontreinigende stoffen wilt aftappen of overgieten, vinden deze handelingen plaats boven een lekbak.
De belangrijkste voorwaarde voor een lekbak is dat het materiaal van de bak bestand is tegen de vloeistoffen die er in worden opgevangen. Controleer voor aanschaf van een lekbak altijd de materiaalsamenstelling en chemicaliënbestendigheid van het materiaal. Daarnaast moet een lekbak volledig vloeistofdicht zijn en over voldoende inhoud beschikken om de gelekte vloeistoffen te kunnen opvangen. Soms is een bak met een opstaande rand van enkele centimeters voldoende; een andere situatie vraagt juist om een palletopvangbox met een opvangcapaciteit van honderden liters. Voor een advies op maat informeer je bij onze productspecialisten, telefoonnummer +31 (0)314 664400.
Wil je een lekbak of opvangbak kopen? Onze checklist met handige tips voor de aanschaf van lekbakken kan je hierbij helpen. Bij vragen neem contact met ons op, telefoonnummer +31 (0)314 664400. Onze productspecialisten adviseren je graag over onze producten en de mogelijkheden met maatwerk lekbakken.