Voor het verwerken, opslaan en distribueren van levensmiddelen vind je bij ons een groot assortiment voedselveilige ladingdragers. Van foodproof pallets tot HACCP goedgekeurde stellingen. Werk je in een organisatie die levensmiddelen bereidt, verwerkt, behandelt, verpakt, vervoert, distribueert of verhandelt, dan ben je bekend met het voedselveiligheidsplan dat hierbij verplicht is. Één van de methodes om een voedselveiligheidsplan te ontwikkelen is de HACCP hygiënecode. Wat betekent HACCP eigenlijk, wat zijn de alternatieven en waarom is een hygiënecode noodzakelijk? Op deze en andere vragen geven wij antwoord in onze kennisbank.
Bedrijven die levensmiddelen bereiden, verwerken, behandelen, verpakken, vervoeren, distribueren of verhandelen zijn verplicht systematisch de veiligheid van hun producten te waarborgen. Dit is vastgelegd in artikel 30 van de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen (WHI). Deze bedrijven moeten een voedselveiligheidsplan op te stellen. Hierin staan alle mogelijke risico’s beschreven, inclusief een bewakingssysteem waarin dit hele proces wordt gecontroleerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving hiervan.
Een voedselveiligheidsplan dat is gebaseerd op de zeven principes van het HACCP doorloopt de volgende fases:
HACCP is de afkorting van Hazard Analysis and Critical Control Points. Deze methode heeft als doel voedselveiligheid te waarborgen en is gebaseerd op twee pijlers: het analyseren van gevaren (Hazard Analysis) en het bepalen van kritische controlepunten (Critical Control Point). Dit zijn momenten in het productieproces waarop gevaren gecontroleerd worden. HACCP is een veelgebruikte methode om een voedselveiligheidsplan op te stellen.
Het HACCP systeem is in de jaren 60 bedacht door de Amerikaanse NASA om astronautenvoeding te controleren. Sinds 1996 bestaat de Nederlandse bewerking van dit systeem onder de naam: HACCP Certificatieschema. HACCP is een veel gebruikte hygiënecode in Nederland. In het HACCP Certificatieschema staan de eisen voor een op HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem.
De HACCP hygiënecode houdt na 2020 op te bestaan. Sinds 1 januari 2020 worden er geen nieuwe HACCP certificaten meer uitgegeven en precies één jaar later zullen alle nog geldige HACCP certificaten verlopen. Ondernemers in de horeca, distributie, retail en levensmiddelen gaan op zoek naar een alternatief kwaliteitssysteem voor het HACCP certificaat.
Waarom stopt HACCP? De afgelopen jaren is de vraag naar HACCP-certificaten sterk gedaald. Deze tendens is blijvend. Daarom heeft het bestuur van de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) in 2017 besloten om te stoppen met de HACCP-certificatie. Zij willen het moment voor zijn dat het aantal lopende certificaten onvoldoende is om van het Certificatieschema en de bijbehorende colleges voort te zetten.
Voor het HACCP Certificatieschema zijn voldoende alternatieven, zoals het Food Safety System Certification (FSSC 22000) en het FSSC 22000 Global Markets Programm. Welk alternatief voedselveiligheidschema geschikt is verschilt per situatie. Professionals in kwaliteitsborging kunnen je hierbij adviseren en ondersteunen met een overgangsplan. Of raadpleeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; zij bieden een overzicht met hygiënecodes per sector.
Ben je horeca ondernemer dan ben je verplicht om volgens de hygiënecode te werken. Een kant-en-klaar en goedgekeurde hygiënecode kun je eenvoudig bestellen via de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Je kunt ook zelf een eigen voedselveiligheidsplan opstellen. Het HACCP is dan een goed hulpmiddel. Voor sommige branches, zoals de ambachtelijke ijsbereiding, is een aparte hygiënecode opgesteld.
Wij leveren ladingdragers voor het voedselveilig verwerken, opslaan en distribueren van levensmiddelen. Bekijk ons ruime assortiment van producten uit levensmiddelengeschikt kunststof. Liever een persoonlijk advies? Neem contact op met onze productspecialisten via telefoonnummer +31 (0)314 664400 of per e-mail info@transoplast.nl. Wij helpen je graag verder.